05/01/2021 - 14:46

Midland development given green light

05/01/2021 - 14:46

Bookmark

Save articles for future reference.

A $190 million plan to transform Midland’s CBD is beginning to take shape, with a key component of the Midland Oval Redevelopment Precinct given the green light.

Image: MJA Studio.

A $190m plan to transform Midland’s CBD is beginning to take shape, with a key component of the Midland Oval Redevelopment Precinct given the green light today by the metropolitan development assessment panel.

The panel unanimously endorsed the $8.5m development on Junction Parade, which features more than 30 residential apartments, offices and a rooftop terrace, subject to a suite of conditions, including a financial contribution of $85,000 for public art, a noise management plan and onsite drainage works.

The eight-storey proposal on lot 201, owned by De Mol Investments and designed by Subiaco-based Architects MJA Studio, is the second part of a three-stage development planned for the southern section of the Midland Oval Redevelopment Precinct, which is expected to be completed by 2025.

The 11-hectare precinct, bounded by Morrison Road, Keane Street, The Crescent and Sayer Street, has been earmarked for the works for several decades, with the original plans to develop the site dating as far back as the 1960s.

The project is tipped to revitalise Midland's CBD, bringing together 1000 new residential dwellings with 90,000sqm of commercial office space, more than 2.3 hectares of public open spaces with the aim of increasing the city’s liveability.

When completed, the redevelopment is anticipated to provide a $990 million boost to the local economy.

City of Swan councillors Kevin Bailey and Rod Henderson spoke in favour of approving the works, stating that the development was one they were eager to see progress.

Presiding member Ian Birch echoed their sentiments and said he hoped to see the project materialise as soon as possible.

Though the proposal received unanimous support from the panel, the officer’s recommendation for approval had divided councillors just weeks earlier.

At the council meeting on December 16, councillor Jennifer Catalano had moved a motion calling for it to be refused over concerns that it did not meet residential design codes as 39 per cent of the dwellings would not receive direct sunlight during the winter months.

According to the residential design codes, the maximum should not exceed 15 per cent.

Concerns were also raised over potential noise management issues.

But the motion was lost and the officer’s recommendation for approval was carried, with confirmation that the building’s orientation prevented further improvements without a substantial redesign.

The approval comes just months after the completion of the first private development in the precinct, consisting of 70 residential apartments, office spaces and restaurant tenancies.

STANDING BY BUSINESS. TRUSTED BY BUSINESS.

Subscription Options